03.09.-08.10.2023 VARE av Hanne Thyholdt og Trond Skog
Dato:
Søgne Kunstlag og Søgne gamle prestegård er stolte av å kunne ønske velkommen til åpningen av utstillingen VARE med det allsidige kunstnerparet Hanne Thyholdt og Trond Skog, som selv om de bor og arbeider sammen, produserer så forskjellige arbeider.
Hanne Thyholdt er tekstilkunstner, mens Trond Skog er keramiker. Begge liker de å eksperimentere med materialet og teknikkene sine, å teste og utforske materialets egenskaper, grenser og muligheter. Kunstnerne er opptatt av gamle håndverkstradisjoner, nærhet til naturen, havet, det naturlige og det tradisjonelle, noe som skinner gjennom i arbeidene deres.
Utstillingen VARE i Galleri Fjøset er en utstilling som leker med, og utfordrer sansene våre, og utstillingen oppleves nesten som å gå inn i en skog av ulike teksturer, materialer, overflater og lukter. Hanne Thyholds og Trond Skogs arbeider snakker sammen på en helt unik måte – nesten som om de kommuniserer på et eget språk. Tekstilarbeidene etterligner overflaten på keramikken, og de keramiske arbeidene gjenspeiler det subtile fargespillet i tekstilene. Slik oppnås en følelse av harmoni, til tross for at materialene i sannhet er totale motsetninger: det harde mot det myke, det blanke mot det matte, det transparente mot det kompakte.
Styreleder i Søgne Kunstlag, Nere Skomedal, ønsker velkommen. Åpningstale ved Jo van der Eynden. Musikalsk innslag av Karen Skog orkester.
Det blir lett servering. Kunstlagets Kafé er åpen fra kl. 13.
Bildene brukt til forsiden er hentet med tillatelse fra nettsiden deres Lonebekken Kraftstasjon.
Velkommen!
Pressemelding:
Kunstnerparet Hanne Thyholdt og Trond Skog holder til på Lonebekken Kraftstasjon i Lindesnes kommune, en nedlagt vannkraftstasjon, hvor kunstnerne bor, arbeider og lever i direkte nærhet med naturen, dyrene sine og hverandre. Ved å bo sammen, og ved å dele verksted, kan de ikke unngå å bli påvirket av hverandre i sine arbeider. Begge kunstnerne er opptatt av gamle håndverkstradisjoner, det naturlige og det tradisjonelle. Det at de bor så tett på naturen, havet og dyrene, gjenspeiles i arbeidene deres og i deres holdning til kunsten og livet.
Hanne Thyholdt (f. 1963) er utdannet tekstilkunstner og har hovedfag i vev fra Høyskolen for Kunsthåndverk og Design i Bergen. Selv om veving er en eldre teknikk, er ikke Thyholdt redd for å eksperimentere med både materialer og teknikken. Hun har eksempelvis laget arbeider av dyretarmer og rågummi, som i seg selv kommer fra naturen, men som kanskje ikke er materialer man ofte møter på i tekstilkunsten. Resultatet blir florlette og nesten gjennomsiktige hinner med en utenomjordisk utstråling.
Hun undersøker materialer, historiske teknikker og verdier vi ikke lenger er avhengige av, eller tillegger særlig verdi. Hun er opptatt av å berøre og vekke betrakteren. Et møte mellom dem og henne – et felles øyeblikk de deler. Hun arbeider intuitivt, med hendene og er en pådriver i prosessen hvor tilsynelatende feil plutselig kan vise seg å føre arbeidet i en ny retning. Thyholdt arbeider ofte etter en plan, men resultatet kan utvikle seg uavhengig av denne.
Utstillingens tittel VARE ble valgt fordi ordet vare er et ord som rommer mye, og er på samme tid et verb og et substantiv. En vare – en handelsvare. Å ta vare på noe, fordi det skal vare. Lenge. Å advare. Å ivareta eller ta seg i vare.
Thyholdt har lenge vært opptatt av ordet vare, og I utstillingen vises flere av hennes «Varafeller», som er verk inspirert av teknikken vikingene utviklet til Röggvarafelldur, som er en slags kappe eller dyne de tullet rundt seg for trygghet og for å holde varmen – for å ta vare på seg selv.
Teknikken som er brukt her kalles flossveving – mellom et gitt antall innslag i veven legges det inn flossknuter. I Varafellene består flossen av dekkhår fra hennes egne sauer av rasen Gammalnorsk Spælsau. Mye av flossen i varafellene er av ubehandlet ull, som er dekket av lanolin. Lanolin er et fettlag som beskytter ulla mot å bli våt. Lanolinen lukter naturlig nok sterkt av sau. «Jeg vil at det skal lukte fjøs her igjen» har Thyholdt uttalt om utstillingslokalet Galleri Fjøset – som helt riktig var et fjøs før det ble omgjort til galleri.
På Lonebekken, der kunstnerne bor, har Trond Skog (f. 1957) selv bygget flere forbrenningsovner til keramikk. Den største ovnen, saltovnen, er en Anagama, altså en kammerovn. Denne ovnstypen kommer fra østen, og Skog har lært om denne ovnstypen av keramiker Finn Hansen.
Saltovnen er utstyrt med et hyllesystem og kan brenne mye keramikk på én brenning. Denne ovnen kan oppnå 1300 grader, og ved å tilsette mineralsk kull, trekull, skjellsand og salt under brenningen, skapes en spennende og uforutsigbar kjemisk reaksjon som setter seg som en vakker glasur på keramikken. Gjenstandene preges av brenningen, som gir helt uventede farger og teksturer.
Som kunstner er det selve tiden det tar fra leire til ferdig gjenstand Skog fascineres av ved keramikken. Alle prosessene, fra den våte, kalde leira mellom fingrene, dreieskivas snurringer, beinet som sparker, plastisiteten i materialet og til slutt gjenstandene som skapes. De uendelige små møtene mellom fingrene som kjenner forsiktig, og leira som tørker sakte.
Trond Skog har sin utdannelse fra Bergen Kunsthåndverkskole – i tillegg til keramikklinjen på Agder Folkehøyskole her i Søgne. I dag leverer han blant annet keramikk til restauranten Under i Lindesnes, både til bruk og servering, og til utsmykning av lokalet.
Utstillingen VARE i Galleri Fjøset er en utstilling som leker med og utfordrer sansene våre, og utstillingen oppleves nesten som å gå inn i en skog av ulike teksturer, materialer, overflater og lukter. Hanne Thyholds og Trond Skogs arbeider snakker sammen på en helt unik måte – nesten som om de kommuniserer på et eget språk. Tekstilarbeidene etterligner overflaten på keramikken, og de keramiske arbeidene gjenspeiler det subtile fargespillet i tekstilene. Slik oppnås en følelse av harmoni, til tross for at materialene i sannhet er totale motsetninger: det harde mot det myke, det blanke mot det matte, det transparente mot det kompakte.