Skip links

Utstillinger

Galleri Fjøset.

Kultursenteret Søgne gamle prestegård og Søgne Kunstlag tilbyr mange spennende utstillinger gjennom året. Målet er å ha utstillinger med profesjonelle kunstnere i tillegg til riksutstillinger, vandreutstillinger, tematiske og historiske utstillinger. I tillegg har vi én utstillingsperiode i året der vi inviterer amatører fra Søgne og omland.

Utstillinger i Galleri Fjøset: I første etasje i Låven på Søgne gamle prestegård finner du Galleri Fjøset som er et moderne oppusset galleri hvor det er skiftende utstillinger gjennom året. Gratis inngang.

Utstillingsprogrammet ligger under «Se hva som skjer» på forsiden. Se også forsiden for åpningstider.

Kontaktperson:

Marit Gjertsen (fagleder kulturdrift – programansvarlig) tlf: 38 05 43 01 / e-post: marit.gjertsen2@sogne.kommune.no

bygdemuseet

Søgne bygdemuseum.

Bygdemuseet ligger på Lunde ved Søgne Hovedkirke, men i løpet av høsten 2019 vil det bli flyttet ned til kultursenteret Søgne gamle prestegård, rett ovenfor Søgne gamle kirke. 

Søgne gamle prestegård vil da ha arrangementer knyttet til Søgne Bygdemuseum i samarbeid med Kystkvinnene, Søgne historielag og Søgne kystlag.

De siste årene har det blitt registrert nærmere 800 museumsgjenstander i Digitalt Museum. Disse kan du ta i nærmere øyesyn ved å klikke her.

Kontaktperson:

Karen Elisabeth Leithe Abrahamsen (kulturkonsulent) tlf: 38 05 43 04 / e-post: karenelisabeth.abrahamsen@sogne.kommune.no

28-xyih77fjxa7pj-q6e5-729bw-d356ubbb76-f9_980px

Soloppgang - De første menneskene på Agder

Utstillingen viser spennende steinalderfunn fra flere steder på Agder. Hodeskallen og tre andre bein er for tiden ikke i utstillingen, grunnet at det forskes videre på funnene. Ny informasjon er blant annet at kvinnen, som har fått kallenavnet «Sol», er nærmere 9.000 år gammel kontra 8.600 som tidligere antatt.

I utstillingen vises det også tre filmer, og det presenteres rundt 50 autentiske funn. Deriblant ryggvirvelen til en diger blåhval som er over 12.000 år gammel. Ryggvirvelen ble funnet på Langenes. Utstillingen er i Søgne gamle prestegårds Silorom, og er et samarbeid mellom Søgne kommune v/Enhet for kultur, Vest-Agder Fylkeskommune v/Fylkeskonservatoren og UiO v/Kulturhistorisk museum.

Se forsiden for åpningstider

Inngang: 30 kr for voksne

Mulighet for grupper å avtale annen tid og egen omvisning.

For spørsmål kontakt:

Søgne gamle prestegård på tlf: 38 05 43 00

landbruk

Spade og plog - historisk utstilling om landbruk.

Utstillingen følger bondens arbeid gjennom et år fra våren, via sommer og høst, til vinter. Med utgangspunkt i landbruk og gårdsdrift forteller utstillingen om noe av det som bidro til ”det store hamskiftet” på 1800 tallet, og hvordan utviklinga ble videreført på 1900 tallet.

Se forsiden for åpningstider

Inngang:  gratis.

Mulighet for grupper å avtale annen tid og egen omvisning.

Kontaktperson:

Karen Elisabeth Leithe Abrahamsen (kulturkonsulent) tlf: 38 05 43 04 / e-post: karenelisabeth.abrahamsen@sogne.kommune.no

Ubåd

Hitlers hemmelige våpen.

I en fjellhule ved Søgne gamle prestegård, kan du se og ta på Hitlers hemmelige våpen – ubåten Biber.

Høsten 1944, om bord på båten Moltkefels fra Köln i Tyskland, skjulte det seg flere store kasser. Kassene ble i all hemmelighet, trodde de i alle fall, losset av i Kristiansand.

To tyske soldater meldte imidlertid fra til motstandsbevegelsen, som på det tidspunktet trodde at kassene inneholdt de beryktede V1 eller V2 rakettene. I stedet viste det seg at de inneholdt en rekke enmanns miniubåter, på tysk kalt Biber (bever). 15 ubåter ble sendt til Stølsvigen på Hisøya ved Arendal, og 14 ble midlertidig plassert i brakker på Tangvall i Søgne.

Ubåtene var utstyrt med to kraftige torpedoer på hver side og hensikten med å stasjonere dem i Søgne og på Hisøya, var å bruke dem mot allierte skip som de regnet med ville komme. Da freden kom, 8. mai 1945, ble de imidlertid overtatt av Direktoratet for fiendtlig eiendom. Ubåtene ble ribbet for utstyr og dumpet. I 2003 ble tomten gravet ut og seks ubåter ble funnet. Søgne kommune fikk lov av Forsvarsmuseet å beholde en. Ubåten er delvis restaurert og er en kuriositet i verdensklasse,  og Hitlers hemmelige våpen i Søgne. Kom og se!

Det er omvisning i Biber-bunkersen i juli, se sommerprogrammet for tidspunkt.

Grupper kan avtale omvisning ellers i året.